
Behandelmethoden.
Lucide Psychologie biedt verschillende behandelingen voor volwassenen. Alle behandelmethoden zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken. De keuze voor een methode is afhankelijk van jouw problematiek en voorkeur. De behandeling kan ook bestaan uit een combinatie van technieken uit verschillende behandelmethoden. Behandelingen zijn kortdurend waar mogelijk, maar deze kunnen ook langer duren wanneer dat nodig is om jouw doelen te bereiken. De volgende therapievormen worden aangeboden:
“Samen kiezen we de behandelmethode die jou het best past.”
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandeling die zich richt op het bespreken en behandelen van gedachten en gedragspatronen die je psychische klachten in stand houden. Binnen deze therapie ligt de nadruk op het veranderen van gedragspatronen en gedachtes die emotionele problemen in stand houden. In de sessies gaan we samen aan de slag, maar je gaat thuis verder met concrete opdrachten om een nieuwe manier van denken en handelen in de praktijk te trainen. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen vrij kort (5-20 sessies). Meer informatie kun je vinden op de website van de VGCt.
Schematherapie (SFT)
Schematherapie (SFT) is een vorm van psychotherapie die je helpt om oude disfunctionele patronen te doorbreken. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je oude disfunctionele patronen te herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. Over het algemeen is schematherapie een langerdurende behandeling. Meer informatie is te vinden op schematherapie.nl.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring of ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld in de vorm van nachtmerries of herbelevingen. Met behulp van afleidende stimuli wordt gewerkt aan de verwerking van de traumatische ervaring. EMDR kan ook worden gebruikt voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van klachten zoals chronische pijn, depressie, angstklachten en negatief zelfbeeld (www.emdr.nl).
Affectfobietherapie (AFT)
Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om de juiste keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen als dat nodig is. Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld als we bang zijn overweldigd te worden door wat we ervaren, of geleerd hebben dat (bepaalde) emoties er niet mogen zijn. Je kan dan bang worden voor wat je voelt en een zogenaamde emotie- of affectfobie ontwikkelen. Bij affectfobietherapie (AFT) leer je meer in contact te komen met eigen gevoelens en behoeften. Het kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en minder vermijdend te zijn.
Beknopte eclectische psychotherapie traumatische rouw (BEPPTG)
Beknopte eclectische psychotherapie traumatische rouw (BEPPTG) is een behandeling die gericht is op de verwerking van het verlies van een dierbare bij persisterende of traumatische rouw. BEPPTG helpt om een traumatische verlies emotioneel te verwerken. De verlieservaring krijgt een plaats in de eigen levensgeschiedenis. Daarnaast draagt BEPPTG bij aan het verminderen van klachten als schuldgevoelens, intens verdriet en boosheid.
Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)
Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) gaat uit van het idee dat veranderingen in belangrijke relaties een depressie kunnen uitlokken wanneer je daar gevoelig voor bent. Een rouwproces, een conflict of een rolverandering zijn daarvoor vaak de aanleiding. IPT is een kortdurende, steunende gesprekstherapie (8-20 sessies) waarbij één zo’n probleemgebied wordt uitgekozen om de behandeling op te richten.
Behandeling via beeldbellen
In de meeste gevallen is de volledige of gedeeltelijke behandeling mogelijk via beeldbellen. Lucide Psychologie maakt daarvoor gebruik van een beveiligde videoverbinding. Behandeling via beeldbellen heeft o.a. als voordelen dat je niet hoeft te reizen en de therapie tevens kan doorgaan bij bijvoorbeeld lichamelijke klachten of ziekte. Uit onderzoek blijkt dat een behandeling via beeldbellen even effectief is en net zo hoog gewaardeerd wordt als een face-to-face behandeling.